Mitä koirani on opettanut minulle työhyvinvoinnista

1. Iloitse aina kun näet työkaverisi 

Vaikka edellisestä tapaamisesta olisi vain hetki, niin koira näyttää riemunsa siitä kun kohtaatte. Toimi sinä samoin. Voit juosta työkaveriasi kohti ja halata ja voit sanoa että onpa ihana nähdä.  Hillitymmät tyypit voi jättää pois tämän halausosuuden, mutta silti hymy, ystävälliset sanat ja toisen näkemisestä ilahtuminen saavat aikaan paljon hyvää.

Positiivinen asenne työpaikalla parantaa ilmapiiriä ja työtyytyväisyyttä.  Koira löytää iloa lähes kaikesta, miksi et sinäkin.  Pienet ilonhetket tekevät työpäivästä paljon mukavamman.

2. Elä jokainen hetki täysillä

Carpe diem ja silleen.  Koira ei murehdi menneitä eikä stressaa tulevaa, vaan keskittyy siihen, mitä juuri nyt tapahtuu. Ole läsnä kun tapaat ihmisiä, jätä kännykkä vähän kauemmaksi.  Kun keskitymme siihen, mitä teemme juuri nyt, teemme sen paremmin ja nautimme siitä enemmän. Se on sellaista olemisen riemua kaikesta mitä näemme ja koemme. 

 3. Defensssit on ok

Koira kun ei jaksa syödä koko ruokaansa, niin se peittää lopun annoksen kuonollaan näkymättömällä mullalla. Jos sinua ottaa päähän/stressaa jokin työasia peitä se näkymättömällä mullalla. Jotkut sanovat sitä multaa defensseiksi, mutta multa on helpompi sana.  

4. Olet hyvä juuri sellaisena kun olet

Koira rakastaa ehdoitta, riippumatta tittelistä, asemasta tai ulkoisista seikoista. Ihminen tarvitsee tulla nähdyksi, kuulluksi ja arvostetuksi. Hyväksy itsesi sellaisena kun olet. Rakkautta on hyvä näyttää. Työkaveristakin voi tykätä. Arvosta ja kunnioita työkavereita ja muista, että työpaikalla vallitseva hyvä henki on kaikkien yhteinen etu.

5. Palkitseminen on tärkeää 

Muillekin kuin Pavlovin koirille. Kaikki, joilla on ollut koiria tietävät, miten palkitsemisen avulla niitä voi opettaa ja motivoida. Palkitseminen lisää työmotivaatioita ja työhyvinvointia sekä sitouttaa työntekijöitä. Jokaisesta työntekijästä kannattaa pitää kiinni kuin kultakimpaleesta. 

Palkitseminen voi olla esimerkiksi palautetta, kiitosta ja arvostusta. Se voi olla myös palkkioita, henkilöstöetuuksia, koulutuspäiviä tai lahjoja. Milloin viimeksi kuulit: Kiitos olet tehnyt tosi hyvää työtä. Miten teidän työpaikalla palkitaan ja miten sinä palkitset itsesi työpäivästä tai työviikosta? 

6. Laiskottele hyvällä omalla tunnolla ja nuku tarpeeksi

Kun koiraa väsyttää se kiepsahtaa kiepille nukkumaan. Miten on sinun laitasi? Näetkö ympärilläsi vain tekemättömiä töitä, niin töissä kuin kotona? Pysähdy, hengitä, anna itsellesi lepohetkiä. Muista työpäivän aikana tauot ja mikrotauot. Venyttely, pieni kävely tai vaikka kupillinen kahvia voi tehdä ihmeitä keskittymiskyvylle. Kotona rentoudu ja tee hitaita asioita. Röhnötä sohvalla, makaa saunan lauteilla, tuijottele mielimaisemaasi. Kaiken tekemisen ei tarvitse olla tehokasta, tuottavaa tai sivistävää. Ja muista, että laiskottelua ei tarvitse selitellä muille, he kyllä huomaavat, miten se tekee sinulle hyvää. Huolehdi myös riittävästä ja hyvälaatuisesta unesta

 7. Arvostus ja kiitollisuus 

Koira osoittaa kiitollisuutta pienistäkin asioista, kuten huomiosta ja herkuista. Tällaisen asenteen omaksuminen työpaikalla auttaa arvostamaan pieniä ja isoja onnistumisia ja auttaa näkemään työn merkityksellisyyttä. Ketä sinä kiität tänään?

8. Vuorovaikutus ja sosiaalisuus

Koira on sosiaalinen ja tarvitsee vuorovaikutusta muiden koirien ja ihmisten kanssa. Samoin ihmisetkin hyötyvät hyvästä yhteistyöstä ja vuorovaikutuksesta työpaikalla. Tiimityöskentely ja hyvät suhteet työkavereihin lisäävät työhyvinvointia. Lyhyt juttutuokio kollegan kanssa tai yhteinen kahvitauko voi parantaa työilmapiiriä ja tuoda iloa päivään. Tarvitsemme molemmat sitä omaa laumaa, niin koirat kuin ihmiset. 

Kuvassa Bruno, savolaistunut rescue-koira Espanjasta. Bruno elää siten, että kaikki on ihmeellistä. Albert Einsteinkin siitä kirjoitti:  "On kaksi tapaa elää: joko niin, että mikään ei ole ihmeellistä, tai niin, että kaikki on ihmeellistä."

Tiina, Sydämen Noste


HYVÄÄ LOMAA SINULLE - 8 VINKKIÄ SEN SAAVUTTAMISEEN