Kestävä työelämä
Kestävä työelämä tukee henkilöstön hyvinvointia jatkuvien muutosten ja vaatimusten keskellä. Ei juututa ihmettelemään, miksi joku ei jaksa töissään vaan keskitytään siihen, miten häntä voidaan tukea jaksamaan. Ennen sanottiin, että kenen leipää syöt sen lauluja laulat. Oli olemassa tietty ihanteellisen työntekijän malli ja mitä lähempänä tätä olit sitä parempi työntekijä olit. Nykyisin ajatellaan monimuotoisesti, että jokaisella on vapaus olla oma itsensä ja kehittyä valitsemallaan tavalla. Jokainen on arvokas itsenään.
Kestävyys ja kestävän kehityksen aiheet ovat meille kaikille tuttuja käsitteitä. Mutta mistä puhutaan kun puhutaan kestävästä hyvinvoinnista ja työelämästä. Kestävä hyvinvointi tarkoittaa kokonaisvaltaista lähestymistä elintasoon, elämänlaatuun ja kestävyyteen. Siihen liittyy hyvän elämän tavoittelu ja kestävyyspyrkimykset yksilön, yhteiskunnan ja koko planeetan tasoilla.
Mitä se elämänlaatu sitten on. Yhdelle yhtä ja toiselle toista eli sitä on hankala määrittää ja mitata. Se on esimerkiksi porukkaan kuulumista, merkityksellisyyden löytämistä ja elämän hyviä asioita. Kestävän siitä tekee että pyrimme toimimaan siten, että nykyiset ja seuraavatkin sukupolvet saavat nauttia niistä asioista.
Täsmätyökyky
Kestävä kehitys tukee myös kestävää työhyvinvointia. Kun teet tekoja kestävän työelämän hyväksi saat itsekin siitä mielihyvää ja onnea. Työelämän kestävyydessä on kyse siitä, että jokainen voi tehdä työtä siten, että omat voimavarat ovat tasapainossa työn vaatimusten kanssa. Kuka tahansa meistä voi olla jossain elämänvaiheessa osatyökykyinen. Nykyisin puhutaan täsmätyökykyisyydestä. THL määrittelee täsmätyökyvyn siten, että työkyky voi olla esimerkiksi vamman, sairauden tai elämänkriisin takia alentunut, mutta työtehtäviä tai työaikaa mukauttamalla täsmätyökykyinen voi silti suoriutua työtehtävistään. Täsmätyökykyisyyttä voivat aiheuttaa esimerkiksi fyysiset rajoitteet, sosiaaliset syyt tai mielenterveyden haasteet. Työkykyä tukeva työ on joustavaa ja ottaa huomioon ihmisen eri elämäntilanteet, iän ja rajoitteet.
Monimuotoisuus työpaikoilla
Jokainen työpaikka voi edistää kestävää työelämää pitämällä huolta, että työpaikalla voi jokainen kokea osallisuutta, yhdenvertaisuutta ja turvallisuutta. Työyhteisöt ovat entistä monimuotoisempia. Monimuotoisuus työpaikoilla tarkoittaa, että jokaisen annetaan olla omanlaisensa ja kenenkään ei tarvitse piilotella muuta elämäänsä. Monimuotoisyyden salliminen lisää työhyvinvointia, työntekijöiden pysyvyyttä ja usein se lisää myös asiakkaiden tyytyväisyyttä ja taloudellista kannattavuutta. Palkataanko teillä myös nuoria, työttömiä, vieraskielisiä, osatyökykyisiä tai eläkeläisiä?
Jokainen voi tehdä työtä kestävästi. Mikä näistä olisi sinun keinosi?
- Jakakaa hiljaista tietoa. Muistakaa kuitenkin, että silloin hiljainen tieto ei ole hyväksi, jos sen varjolla pidetään kiinni perinteestä: näin meillä on aina tehty.
- Lisätkää sukupolvien välistä vuorovaikutusta ja kunnioitusta. Oppimista voi tapahtua joka suuntaan ja kun opitaan tuntemaan toisiamme, niin työntekokin sujuu paremmin.
- Tehkää kestäviä valintoja. Syökää kasviksia, minimoikaa kahvihävikkiä, välttäkää ruokahävikkiä, hankkikaa yhteiskäyttöpyöriä, pitäkää etätyöpäiviä jos mahdollista, syökää lähiruokaa, tehkää vastuullisia hankintoja, kierrättäkää, hankkikaa tavaroita käytettynä, liisatkaa ja lainatkaa.
- Joustakaa tarvittaessa eli järjestäkää erilaisia työaikajärjestelyjä ja työtapoja.
- Tukekaa työkaveria silloin kun hänen voimavarat ovat vähissä tai elämätilanne kuormittava.
- Tutustukaa Green Care -toimintaan ja lisätkää sitä teille. Ihmisten elämänlaatu ja hyvinvointi paranee. Työpaikalle voi tuoda viherkasveja. Palaverin voi pitää kävelypalaverina ulkona. Voisiko koiran tuoda mukana työpaikalle? Olisiko teillä tilaa viherhenkiselle taukoalueelle/rentoutumistilalle, jossa pehmeitä tuoleja ja luonnon ääniä taustalla?
Voisiko kestävään työelämään satsaaminen olla jopa teidän työpaikan rekrytointivaltti ja vetovoimatekijä? Työntekijät arvostavat yhä enemmän työpaikkoja, jotka panostavat luontoon, ekologisuuteen ja työhyvinvointiin.
Tiina, Sydämen Noste